I ukene 40 og 41 skal det gjennomføres leseprosjekt på Gimse skole. I denne bloggen, som er min oppgave 2 på les 230, vil jeg prøve å formidle gangen i vårt leseprosjekt.
Vi startet det hele på et personalmøtet, hvor vi i team leste gjennom skolens leseplan nøye. Det oppsto en ganske opphetet diskusjon fordi jeg mente, og mener, at skolens leseplan ikke er en leseplan, men en skriveplan. Hvordan den nøyaktige formuleringen er skal jeg ta med i en senere blogg, planen ligger på skolen, og jeg sitter hjemme. Konklusjonen på kvelden var i alle fall at vi ikke var helt enige om hvordan dette prosjektet skulle angripes...
Jeg er veldig heldig, jeg jobber med en lærer som også har utdanning innen lesing. Vi var i alle fall enige i at i et leseprosjekt må lesingen ha fokus, så får vi ta skrivingen som en bonus. Vi bestemte oss for å ha det tidligere omtalte forfatterbesøket som et utgangspunkt for lesingen vår. Jeg forfattet et skriv til teamet om hvordan jeg og Ingrid, som kollegaen min heter, ville ha leseprosjektet. Som grunnlag for dette brevet brukte jeg Lesesenteret i Stavanger sitt lille hefte som heter Perlejakten- på sporet av gode leseopplevelser. Et kjempefint hefte jeg vil anbefale for alle lærere.
Som sagt ble forfatterbesøket vi hadde et utgangspunkt. I tillegg har vi i samme periode hatt Egypt som tema, så derfor ble grøssere og Egypt temaene på våre bøker.
Jeg har saumfart hovedbiblioteket for Marg og Bein-bøker. Det er mange som har vært der før meg... Men et par bæreposer fikk jeg med meg, og Ingrid skaffet et par bæreposer fra Melhus Bibliotek. I tillegg er nå skolebiblioteket tømt for det som finnes av grøssere... Grunnen til at vi har skaffet så mange bøker er at vi ønsker at elevene skal ha nærhet til bøkene. Vi vil ha mange bøker på klasserommet. Her er bøkene utstilt og lett tilgjengelig for elevene. Jeg tror det er lettere for elevene å velge bøker når de for de permene på boka, og ikke bare ryggen. Dette er noe som også poengteres i Perlejakten. I tillegg får elevene litt større bevissthet rundt illustrasjonene og billedkunsten som ligger i forsidene. Selvfølgelig fordi vi som lærere poengterer det.
Så, hva er det egentlig jeg og Ingrid har tenkt oss dette prosjektet.
Som en "kick off" for prosjektet ble trinnet delt i 6 grupper. Jeg og Ingrid hadde valgt ut 6 bøker som elevene skulle bli lest høyt for fra. Så skulle elevene rulere mellom oss voksne og få 6 smakebiter på bøker de kunne velge. Jeg leste fra Jon Ewos "Dødens glassøye". For å få den riktige stemningen brukte jeg et rom på skolen som heter "Melhusstu". Det er et rom innredet med antiviteter skolen har fått av Melhusbygg. Det ligger i kjelleren og er et rom som er lite brukt. Der nede tente jeg talglys og leste høyt 2 kapitler fra boka. For å være ærlig var dette en kanonsuksess. Jeg har aldri sett så fasinerte og spente barn som etter disse lesetundene. Alle voksne på trinnet har rappotert om suksess. Den intimiten vi fikk og bøkene vi leste fra var nok suksessfaktorene.
Så har vi satt av en halv time hver dag til lesing. I etterkant av lesingen skal elevene skrive logg. Vi har satt opp et skjema for hvordan vi ønsker at loggen skal se ut. Nøkkelordene våre er; Hvem ( er med i fortellingen?), Hva (skjer?), Hvor (skjer det?) og Når (forgår handlingen?). Vi har med dette fordi vi ønsker at elevene skal tenke gjennom det de leser.
Mandag til onsdag har vi en skrivestasjon. Har forfatter elvene egen tekst. Dette har jeg tenkt å komme tilbake til i senere blogger.
Etter endt bok skal alle elevene skrive en bokmelding. Her skal fokus ligge på hva elevene synes om boka, og hvorfor de synes det de gjør. Bokmeldingen skal legges ved boken, og kunne brukes av andre elever. Vi lurer faktisk også på om vi skal la noen elever blogge bokmeldinger... Det kunne jo vært moro...
Siden vår "leseplan" inneholder et krav om nedskrevet tekst skal vi i tillegg i denne perioden forsøke å fremme skriveglede. Vi er igang med et spennende prosjekt som jeg også kommer tilbake til i en senere blogg...
Håper dette er nok som en "teaser" om mitt (og Ingrids) leseprosjekt. Følg med folkens, der kommer mer...
H
Det er både inspirerende og spennende å lese bloggen din, men jeg får prøve å la de andre kommentere og øve meg i observatørrollen - foreløpig.
SvarSlettHei, Håkon!
SvarSlettDette høres ut som et kjempespennende prosjekt. Jeg underviser selv på 6.trinn, og der har Marg og bein-bøkene blitt kjempepopulære, spesielt blant guttene. Gutter og lesing er jo et tema som det har vært mye debatt omkring, kanskje noe å ta med i bloggen? Jeg synes den høytlesingsstunda du forteller om i kjelleren hørtes super ut. Selvfølgelig blir elevene motiverte! Synes også det er flott at dere benytter dere av forfatterbesøket som en motivasjonsfaktor. Nettopp dette med å motivere elevene for lesing opplever jeg som er stor utfordring. Noen elsker å lese, andre velger alltid ”lettvintløsninger”, som den ene gutten på 6.trinn hos meg som til stadighet leser Pulverheksa… Dere velger å la elevenes bokmeldinger følge med boka, og dette tror jeg også er en viktig motivasjonsfaktor for lesing. Jevnaldrendes meninger spiller nok en mye større rolle enn lærerens.
Jeg synes det er interessant å høre om diskusjonen om skolens leseplan/skriveplan. Lesing og skriving hører jo sammen, men det må være rom for noen gang er å lese uten å skrive. Lesing kun for lesingens skyld – ”men det har vi jo ikke tid til… vi må komme oss gjennom pensum…”. Hvorfor er det slik? Ser man ikke lesing som en fullverdig aktivitet fordi man ikke kan vurdere et ferdigstilt produkt i etterkant, som læreren kan skrive Flott! under? Er spent på å høre hvordan det går videre med diskusjonen rundt leseplanen, du fikk i alle fall i gang noen tankeprosesser hos meg.
Ann-Elin
Hei Håkon
SvarSlettEt spennende leseprosjekt, som jeg skjønner vil fenge elevene.
Du starter bloggposten din med å si litt om at leseplanen deres på skolen er en skriveplan. Dine refleksjoner rundt dette blir spennende å høre om i senere bloggpost. Jeg lurer stadig på hvordan en god plan for skolen vår vil se ut.
Lesing og skriving er to prosesser som går ”hånd i hånd”. En blir en bedre leser av å skrive, og en bedre skriver av å lese. Kunnskapsløftet fremhever også vekselvirkningen mellom lesing og skriving” Lesing og skriving er parallelle prosesser i den enkeltes læringsforløp. Eleven utvikler skrivekompetanse gjennom å lese og lesekompetanse gjennom å skrive.(LK 06:42).Som Gerd Fredheim sier er skriving en del av undervisningen og ikke en forlengelse av den. Det hun mener her er at en lærer når en skriver, slik at dette er viktig i alle læringsprosessene. En lærer mer ved å delta aktivt i prosessen, enn å høre om den. Dette får dere fint inn i leseprosjektet deres ved å bruke loggboka aktivt. Derfor bør du reflektere over om du skal ha med at skrivingen blir en bonus i leseopplegget ditt. Er det ikke slik at dere bruker loggboka som en del av lesingen? Kan loggskrivingen være med å øke leseforståelsen? Kan loggboka bidra til økt refleksjon rundt den leste teksten? (Det står litt om loggskriving og leseprosjekt i ”Inn i teksten- ut i livet” side 86, Perlejakten side 20). Elevene skal også skrive bokanmeldelser, delta på skrivestasjon og også blogge. Så dere bruker absolutt skrivinga i leseprosjektet deres. Det er bra!!
Flott at dere skapte litt spenning med talglys, når dere skulle presentere bøkene. Dette er med på å foregripe teksten, før den leses. Elevene blir forberedt på teksten, ved at de skjønner at dette er en spenningstekst. Kanskje du kan knytte litt teori rundt det å foregripe en leseøkt. Hvorfor det er viktig for elevene i forhold til for eksempel motivasjon?
Det blir spennende å følge prosjektet ditt Håkon. Håper du kommer med noen tips til en god leseplan.
Lykke til !
Mvh Merete
Hei Håkon!
SvarSlettDet høres ut som et spennende leseprosjekt du har satt i gang. Du har sammen med din kollega satt i gang et leseprosjekt som er nøye gjennomtenkt. Det tror jeg er en forutsetning for å lykkes. I tillegg til det har dere valgt litteratur som fenger elevene. Dette må jo bli bra.
Det er interessant å høre om diskusjonene dere fikk i personalet. Med og uten skriving i leseprosjekter. Jeg ser at dere har med skriving gjennom logg, skrivestasjoner mandag til onsdag og skriving av bokanmeldelse. Dette tilsier at det ble mye skriving gjennom dette leseprosjektet. Gleder meg til å høre mer om hvordan dette gikk. I mitt leseprosjekt på fjerde trinn skal vi også benytte logg. Det er mange måter å bruke loggen på i forbindelse med lesing. Jeg tror loggen er en utmerket metode som kan brukes til å bearbeide og reflektere rundt lest tekst. I bloggen min kan du lese om mine erfaringer rundt bruken av logg (http://randisinleseblogg.blogspot.com/).
Jeg likte godt hvordan dere startet leseprosjektet. Hørtes kjempespennende ut hvordan du tilrettela for høytlesing nede i kjelleren på skolen. Her fikk du reklamert for bøkene, noe som skaper leselyst og motivasjon til egenlesing.
Jeg gleder meg til å lese flere bloggposter!!
Lykke til!
Mvh Randi
Hei Håkon!!
SvarSlettHvprdan går det med deg og bloggingen? Gleder meg til å høre om hvordan leseprosjektet har gått.
Mvh Randi