Bjarne og Håkon... (Bjarne Håkon?)

søndag 7. november 2010

Leseprosjekt 5. trinn Gimse skole blogg 4

Da var leseprosjektet over for denne gang, eller er det det? Det håper jeg ikke... Jeg ser at vi har klart å nå mange elever. Vi har elever som har lest sine første skjønnlitterære bøker, og som sier at det var moro. Det er liten tvil hos meg at det var valget av tema som var vinneren denne gang. Skrekk og gru var et tema som traff, og da spesielt guttene som vi har slitt med å finne litteratur til. Noen av guttene våre er så dårlige lesere at de har vært nødt å høre lydbøker. Dette har de gjort med stor iver og store hodetelefoner på ørene. Jeg mener jobben jeg og Ingrid gjorde i forkant av leseprosjektet, med å skaffe bøker betalte seg godt. Videre er det ikke tvil om at elevene liker godt stunder hvor de blir lest høyt for. Dette var også noe av det vi lyktes med. Oppstarten av prosjektet er noe jeg skal ta med meg til senere prosjekter.
Når vi kommer til loggskrivingen, vår underveisstrategi, er det endel vi kan endre på. Vår logg ble for fokusert på å finne fakta fra teksten, og for lite på å få frem elevenes egne tanker over det de hadde lest. Det ble rett og slett for mye lete og finne, og for lite refleksjon. Det at vi mente at elevene skulle skrive logg etter hver lesing ble også feil for noen. Vi opplevde at noen elever ikke ønsket å lese, fordi de visste at etter lesingen kom skriving, og det hadde de ikke lyst til. Vi rettet selvfølgelig opp dette problemet ved å la disse elevene slippe å skrive logg, men det bør ikke være en selvfølgelighet at etter lesing kommer skriving.
Når vi kommer til bokanmeldelsene er det en god ide å bruke som etterlesingsstrategi. Elevene må tenke gjennom hva boka handlet om, og og alle visste at anmeldelsen ville følge boka og dermed må innholdet i anmeldelsen bære riktig. Vi hadde som intensjon å la noen elever legge ut bokanmeldelser på nett gjennom blogg. Dette har vi rett og slett ikke fått tid til, men det er noe jeg vil prøve å få til i fremtiden.
Som en viktig del av vårt leseprosjekt har elevene skrevet egne historier i skrekksjangeren. Det har vært en uttrolig morsom opplevelse, og elevene har virkelig levd seg inn i rollen som forfattere. De har brukt synopsisene sine på en god måte og alle (i alle fall på min gruppe) har deltatt i skrivinga. Vi lurer på om vi skal sende inn disse tekstene til et forlag i håp om å få utgitt bok.

Jeg synes denne 14 dagersperioden har vært en suksess. Vi har fått elever til å lese. Det var vårt viktigste mål for perioden.

H

fredag 5. november 2010

Leseprosjekt uke 2 5. trinn Gimse skole blogg 3

Hei igjen.

Andre uke av leseprosjektet på 5. trinn er godt igang. Elevene sitter godt plantet med nesene sine ned i boka.
Etter at bøkene er lest skriver elevene en bokanmeldelse. I denne anmeldelsen skal de skrive hva boken handler om og hva de synes om den. I tillegg gir de boka et terningkast. For at alle skal få vise litt fra boken tegner alle noe fra den. Dette ivaretar de skrivesvake elevene. Vi lar bokanmeldelsen følge bøkene, i tillegg kopierer vi alle og henger opp disse på korktavlen på klasserommet. Grunnen til at vi lar bokanmeldelsene følge bøkene er at andre elever skal få lese dem og  vite hva de synes om boka. Det kan være en motisvasjonsfaktor for elevene å lese andres bokanmeldelser, og det kan også være morsomt å sammenligne hva de synes etterpå. Vi opplever at elevene bruker hverandres anmeldelser, og at elevene synes det er morsomt å skrive selv også, fordi de vet at anmeldelsen blir lest.
Skrivestasjonene våre tar lang tid. Elevene er kjempemotiverte for skrivingen, og på min gruppe har elevene tatt over skrivingen selv, jeg sitter nå som en observatør på sidelinjen. Elevene bruker synopsisen vi har laget aktivt, og prøver å få mer kjøtt på fortellingen. Synopsisen vår ser slik ut:

Synopsis
Mari- 10 år, lyst, langt hår som henger løst. Er redd. Tynn, svak og kort. Litt pinglete. Blå øyne, normal intelligens. Går i ”onepiece”, bruker tannreguleringsplate. Forelsket i Oliver.

Oliver- 12 år. Kort hår, masse stasj i håret, mørkebrunt hår. Ikke forelsket i Mari, Liker fotball, ski og dyr. Sporty type, Sterk og uredd. Forelsket i Sandra

Storesøster- Sandra (kortform for Alexandra) Går i klassen til Oliver. Blond, røff stil. Litt guttete. ”Herregud assa, e d muli”

Personen med hes stemme: Skummel. Går i hvit maske. Har en dolk med dødningehode. Mange piercinger i ansiktet. Heter Ola… 28 år, men død i 150 år. En amputeret arm. Svær og muskuløs

Mammaen til Mari: ”fin” dame. Jålete. Hater edderkopper. Vrikker på rompa. 37 år. Har pepperspray i veska

-         Skremt, fanget, stikker av, huset og hytta brenner ned, spiser barna. Mari våkner opp fra en drøm

-         Kidnapper og raner. Gamlingen hater folk 

-         Han dreper mora med dolken. Mari og Oliver finner sprayen i veska hennes. Og en fot med moras sko på.
-         Hører masse knaking i hytta.
-         Mamma mangler i senga
Tid:     - Nåtid
            - Høst
            - Ettermiddag/kveld/natt
Det er givende å se på elevene i med denne skrivegleden. Jeg mener og tror at skrivegleden kommer som en følge av lesestundene vi har tidligere på dagen. Dette er selvfølgelig en påstand jeg egentlig ikke har belegg for å påstå, men jeg tror nå det da.
I min neste blogg vil jeg komme tilbake til hva jeg mener hva suksessfaktorer og hva jeg/vi ikke lyktes med. Selve elevteksten kommer med i blogg 5

H

Er leseundervisningen i norsk skole god nok?