Bjarne og Håkon... (Bjarne Håkon?)

søndag 7. november 2010

Leseprosjekt 5. trinn Gimse skole blogg 4

Da var leseprosjektet over for denne gang, eller er det det? Det håper jeg ikke... Jeg ser at vi har klart å nå mange elever. Vi har elever som har lest sine første skjønnlitterære bøker, og som sier at det var moro. Det er liten tvil hos meg at det var valget av tema som var vinneren denne gang. Skrekk og gru var et tema som traff, og da spesielt guttene som vi har slitt med å finne litteratur til. Noen av guttene våre er så dårlige lesere at de har vært nødt å høre lydbøker. Dette har de gjort med stor iver og store hodetelefoner på ørene. Jeg mener jobben jeg og Ingrid gjorde i forkant av leseprosjektet, med å skaffe bøker betalte seg godt. Videre er det ikke tvil om at elevene liker godt stunder hvor de blir lest høyt for. Dette var også noe av det vi lyktes med. Oppstarten av prosjektet er noe jeg skal ta med meg til senere prosjekter.
Når vi kommer til loggskrivingen, vår underveisstrategi, er det endel vi kan endre på. Vår logg ble for fokusert på å finne fakta fra teksten, og for lite på å få frem elevenes egne tanker over det de hadde lest. Det ble rett og slett for mye lete og finne, og for lite refleksjon. Det at vi mente at elevene skulle skrive logg etter hver lesing ble også feil for noen. Vi opplevde at noen elever ikke ønsket å lese, fordi de visste at etter lesingen kom skriving, og det hadde de ikke lyst til. Vi rettet selvfølgelig opp dette problemet ved å la disse elevene slippe å skrive logg, men det bør ikke være en selvfølgelighet at etter lesing kommer skriving.
Når vi kommer til bokanmeldelsene er det en god ide å bruke som etterlesingsstrategi. Elevene må tenke gjennom hva boka handlet om, og og alle visste at anmeldelsen ville følge boka og dermed må innholdet i anmeldelsen bære riktig. Vi hadde som intensjon å la noen elever legge ut bokanmeldelser på nett gjennom blogg. Dette har vi rett og slett ikke fått tid til, men det er noe jeg vil prøve å få til i fremtiden.
Som en viktig del av vårt leseprosjekt har elevene skrevet egne historier i skrekksjangeren. Det har vært en uttrolig morsom opplevelse, og elevene har virkelig levd seg inn i rollen som forfattere. De har brukt synopsisene sine på en god måte og alle (i alle fall på min gruppe) har deltatt i skrivinga. Vi lurer på om vi skal sende inn disse tekstene til et forlag i håp om å få utgitt bok.

Jeg synes denne 14 dagersperioden har vært en suksess. Vi har fått elever til å lese. Det var vårt viktigste mål for perioden.

H

fredag 5. november 2010

Leseprosjekt uke 2 5. trinn Gimse skole blogg 3

Hei igjen.

Andre uke av leseprosjektet på 5. trinn er godt igang. Elevene sitter godt plantet med nesene sine ned i boka.
Etter at bøkene er lest skriver elevene en bokanmeldelse. I denne anmeldelsen skal de skrive hva boken handler om og hva de synes om den. I tillegg gir de boka et terningkast. For at alle skal få vise litt fra boken tegner alle noe fra den. Dette ivaretar de skrivesvake elevene. Vi lar bokanmeldelsen følge bøkene, i tillegg kopierer vi alle og henger opp disse på korktavlen på klasserommet. Grunnen til at vi lar bokanmeldelsene følge bøkene er at andre elever skal få lese dem og  vite hva de synes om boka. Det kan være en motisvasjonsfaktor for elevene å lese andres bokanmeldelser, og det kan også være morsomt å sammenligne hva de synes etterpå. Vi opplever at elevene bruker hverandres anmeldelser, og at elevene synes det er morsomt å skrive selv også, fordi de vet at anmeldelsen blir lest.
Skrivestasjonene våre tar lang tid. Elevene er kjempemotiverte for skrivingen, og på min gruppe har elevene tatt over skrivingen selv, jeg sitter nå som en observatør på sidelinjen. Elevene bruker synopsisen vi har laget aktivt, og prøver å få mer kjøtt på fortellingen. Synopsisen vår ser slik ut:

Synopsis
Mari- 10 år, lyst, langt hår som henger løst. Er redd. Tynn, svak og kort. Litt pinglete. Blå øyne, normal intelligens. Går i ”onepiece”, bruker tannreguleringsplate. Forelsket i Oliver.

Oliver- 12 år. Kort hår, masse stasj i håret, mørkebrunt hår. Ikke forelsket i Mari, Liker fotball, ski og dyr. Sporty type, Sterk og uredd. Forelsket i Sandra

Storesøster- Sandra (kortform for Alexandra) Går i klassen til Oliver. Blond, røff stil. Litt guttete. ”Herregud assa, e d muli”

Personen med hes stemme: Skummel. Går i hvit maske. Har en dolk med dødningehode. Mange piercinger i ansiktet. Heter Ola… 28 år, men død i 150 år. En amputeret arm. Svær og muskuløs

Mammaen til Mari: ”fin” dame. Jålete. Hater edderkopper. Vrikker på rompa. 37 år. Har pepperspray i veska

-         Skremt, fanget, stikker av, huset og hytta brenner ned, spiser barna. Mari våkner opp fra en drøm

-         Kidnapper og raner. Gamlingen hater folk 

-         Han dreper mora med dolken. Mari og Oliver finner sprayen i veska hennes. Og en fot med moras sko på.
-         Hører masse knaking i hytta.
-         Mamma mangler i senga
Tid:     - Nåtid
            - Høst
            - Ettermiddag/kveld/natt
Det er givende å se på elevene i med denne skrivegleden. Jeg mener og tror at skrivegleden kommer som en følge av lesestundene vi har tidligere på dagen. Dette er selvfølgelig en påstand jeg egentlig ikke har belegg for å påstå, men jeg tror nå det da.
I min neste blogg vil jeg komme tilbake til hva jeg mener hva suksessfaktorer og hva jeg/vi ikke lyktes med. Selve elevteksten kommer med i blogg 5

H

fredag 29. oktober 2010

Leseprosjekt uke 1 5. trinn Gimse skole blogg 2

Jeg lovte å komme tilbake til hva som står i Gimse skole sin leseplan. I innledende fase viser leseplanen til hva som står i Kunnskapsløftet om lesing. Det står også beskrevet litt om lesefasene. Videre er planen lagt opp til ulike prosjekter på ulike trinn. På femte trinn står det:
" - lage sammensatte tekster med bilder, utsmykninger og varierte skrifttyper til større helhet, manuelt og ved hjelp av digitale verktøy" 
"- sende til lokalavisa, Barnas side. Bruke skolens hjemmeside" (Leseplan Gimse skole 12.08.08)
Som man kan se står det lite om lesing for prosjektet på femte trinn. Det var dette som var grunnen til at det ble diskusjoner om planen. Jeg kunne tenkt meg en plan som gir tips til litteratur som passer på trinnet. Om strategier man må beherske og bruke på trinnet og videre kunne det selvfølgelig stå noe om hvordan elevene kan vise frem noe av det de har lest.
Nå tilbake til det vi drev med i prosjektet vårt. Som jeg skrev i den første bloggen var høytlesingsstunden en suksess. De gode høytlesingsstundene har en viktig plass i skolen (Wicklund 2009:169). Dette var jo noe vi i aller høyeste grad fikk bekreftet.
Videre ønsker vi logg-skriving. Loggen skulle inneholde Hvem, hva, hvor og når. Dette for å bevisstgjøre leseren. Det skulle skrives logg etter hver leseøkt. Det vi så var at noen elever vegret seg for å lese. De visste at de var nødt til å skrive logg om det etterpå, og skriving er ikke noe som er positivt for endel av mine elever. Som en konsekvens av dette tonet vi ned kravet om logg. Fokuset var på lesingen, og de som har skrivevegring fikk slippe, eller fikk en voksen ved siden av seg som kunne fungere som sekretær. Som en kritikk til meg selv kan jeg si at jeg låste elevene litt når jeg lagde en oppskrift. Som det står i Perlejakten, utgitt av Lesesenteret, bør loggen være et fristed for elevene, hvor de får komme med egne tanker og meninger om teksten (Perlejakten 2005: 20). Tanken med å lage en oppskrift for elevene var å gjøre det lettere for de med skrivevegring, men der traff jeg ikke spikeren på hodet da... Men med skrivehjelp fikk vi noen gode logger, og de elevene som skriver "normalt" hadde god hjelp av "malen". Så alt i alt tror jeg det var riktig å lage mal, siden dette var en introduksjon til loggskrivingen. Videre må vi utvikle at elevene skriver mer om egne tanker i forhold til teksten de leser.
Mandag til onsdag hadde vi skrivestasjoner hvor elevene fikk være forfattere, med meg som sekretær. For å jobbe som forfattere snakket vi om hvordan en forfatter jobber. Nå jobber nok ikke alle forfattere likt, men vi prøvde likevel... Begrepet "Synopsis" ble presentert for elevene. En synopsis er forfatterens arbeidsdokument. Her står det var som skal skje, spenningsmomement, hovedperson, bipersoner osv. Synopsisen er som fortellingens skjellet, så resten av skrivingen blir å legge kjøtt på dette skjelletet.
Det tar lang tid å lage en synopsis. Dette var noe vi fikk erfare. Hele den første uken, ca 4-5 timer, gikk med på å lage en synopsis. Vi fokuserte på hovedpersonene, og på å historien til å drive fremover. Dette var kjempespennende, både for voksne og barn.
Tror dette var det jeg tar med denne gangen. Ny blogg i starten av neste uke.

H

fredag 8. oktober 2010

Leseprosjekt 5. trinn Gimse skole blogg 1

I ukene 40 og 41 skal det gjennomføres leseprosjekt på Gimse skole. I denne bloggen, som er min oppgave 2 på les 230, vil jeg prøve å formidle gangen i vårt leseprosjekt.

Vi startet det hele på et personalmøtet, hvor vi i team leste gjennom skolens leseplan nøye. Det oppsto en ganske opphetet diskusjon fordi jeg mente, og mener, at skolens leseplan ikke er en leseplan, men en skriveplan. Hvordan den nøyaktige formuleringen er skal jeg ta med i en senere blogg, planen ligger på skolen, og jeg sitter hjemme. Konklusjonen på kvelden var i alle fall at vi ikke var helt enige om hvordan dette prosjektet skulle angripes...
Jeg er veldig heldig, jeg jobber med en lærer som også har utdanning innen lesing. Vi var i alle fall enige i at i et leseprosjekt må lesingen ha fokus, så får vi ta skrivingen som en bonus. Vi bestemte oss for å ha det tidligere omtalte forfatterbesøket som et utgangspunkt for lesingen vår. Jeg forfattet et skriv til teamet om hvordan jeg og Ingrid, som kollegaen min heter, ville ha leseprosjektet. Som grunnlag for dette brevet brukte jeg Lesesenteret i Stavanger sitt lille hefte som heter Perlejakten- på sporet av gode leseopplevelser. Et kjempefint hefte jeg vil anbefale for alle lærere.
Som sagt ble forfatterbesøket vi hadde et utgangspunkt. I tillegg har vi i samme periode hatt Egypt som tema, så derfor ble grøssere og Egypt temaene på våre bøker.
Jeg har saumfart hovedbiblioteket for Marg og Bein-bøker. Det er mange som har vært der før meg... Men et par bæreposer fikk jeg med meg, og Ingrid skaffet et par bæreposer fra Melhus Bibliotek. I tillegg er nå skolebiblioteket tømt for det som finnes av grøssere... Grunnen til at vi har skaffet så mange bøker er at vi ønsker at elevene skal ha nærhet til bøkene. Vi vil ha mange bøker på klasserommet. Her er bøkene utstilt og lett tilgjengelig for elevene. Jeg tror det er lettere for elevene å velge bøker når de for de permene på boka, og ikke bare ryggen. Dette er noe som også poengteres i Perlejakten. I tillegg får elevene litt større bevissthet rundt illustrasjonene og billedkunsten som ligger i forsidene. Selvfølgelig fordi vi som lærere poengterer det.

Så, hva er det egentlig jeg og Ingrid har tenkt oss dette prosjektet.
Som en "kick off" for prosjektet ble trinnet delt i 6 grupper. Jeg og Ingrid hadde valgt ut 6 bøker som elevene skulle bli lest høyt for fra. Så skulle elevene rulere mellom oss voksne og få 6 smakebiter på bøker de kunne velge. Jeg leste fra Jon Ewos "Dødens glassøye". For å få den riktige stemningen brukte jeg et rom på skolen som heter "Melhusstu". Det er et rom innredet med antiviteter skolen har fått av Melhusbygg. Det ligger i kjelleren og er et rom som er lite brukt. Der nede tente jeg talglys og leste høyt 2 kapitler fra boka. For å være ærlig var dette en kanonsuksess. Jeg har aldri sett så fasinerte og spente barn som etter disse lesetundene. Alle voksne på trinnet har rappotert om suksess. Den intimiten vi fikk og bøkene vi leste fra var nok suksessfaktorene.
Så har vi satt av en halv time hver dag til lesing. I etterkant av lesingen skal elevene skrive logg. Vi har satt opp et skjema for hvordan vi ønsker at loggen skal se ut. Nøkkelordene våre er; Hvem ( er med i fortellingen?), Hva (skjer?), Hvor (skjer det?) og Når (forgår handlingen?). Vi har med dette fordi vi ønsker at elevene skal tenke gjennom det de leser.
Mandag til onsdag har vi en skrivestasjon. Har forfatter elvene egen tekst. Dette har jeg tenkt å komme tilbake til i senere blogger.
Etter endt bok skal alle elevene skrive en bokmelding. Her skal fokus ligge på hva elevene synes om boka, og hvorfor de synes det de gjør. Bokmeldingen skal legges ved boken, og kunne brukes av andre elever. Vi lurer faktisk også på om vi skal la noen elever blogge bokmeldinger... Det kunne jo vært moro...
Siden vår "leseplan" inneholder et krav om nedskrevet tekst skal vi i tillegg i denne perioden forsøke å fremme skriveglede. Vi er igang med et spennende prosjekt som jeg også kommer tilbake til i en senere blogg...

Håper dette er nok som en "teaser" om mitt (og Ingrids) leseprosjekt. Følg med folkens, der kommer mer...

H

mandag 27. september 2010

Marg og bein


Dette er en bokserie skrevet av Jon Ewo, Ingunn Aamodt og Arne Svingen. Idag hadde Gimse skole gleden av å ha besøk av disse tre forfatterne. De leste høyt fra tre av bøkene sine, Kanibalen, Vokteren og Dødelig Blitz. Elevene satt som frosset fast i gulvet og fulgte med i spenning. Ingen tvil om at mange av våre elever vil velge bøker fra denne bokserien nå...

onsdag 22. september 2010

Prosjekter rundt omkring

Det er fasinerende hvor mange prosjekter som florerer rundt omkring, og hvor tilfeldig man støter borti dem... Idag var jeg på FAU-møte på skolen til sønnen min, og der forteller rektor om et nytt prosjekt for kartlegging av elever, utviklet av Vikhammer skole og HIST. Denne metoden for kartlegging bygger på TRAS, som ofte brukes i barnehager. Jeg tror jammen jeg skal fri til Rektor Helle og få en skikkelig gjennomgang av kartleggingsmetoden, så kan jeg kanskje komme tilbake med mer info til dere som leser denne bloggen...

H

fredag 17. september 2010

Meg som leselærer

Mitt forhold til lesing og det å være leselærer har forandret seg mye det siste året. Før var jeg en mye mer rendyrket faglærer som hadde faget i sentrum. I naturfag var det viktigste å lære faget, hvordan det skedde hadde mindre å si. Nå ser jeg at min undervisning kunne vært gjort anderledes. Lesing av fagtekst er komplisert. Og elevenes begrepskompetanse er nok lavere enn det jeg hadde trodd før. Dette har gjort at jeg idag deltar mer aktivt i tekstlesingen med elevene. Ikke en side i bøkene leses av elevene alene før alle begrep er gjennomgått. Videre har jeg et økt fokus på førlesestrategier. Jeg er blitt en konsekvent bruker av BISON-overblikket, som jeg mener er et godt verktøy i førlesefasen. BISON-overblikker er: B for bilde, vi ser på bildene i artiklene for å finne ut hva temaet handler om. I for ingress eller inledning. Vi leser inledningen for å danne oss et bedre innsyn i hva teksten handler om. S for siste setning, eller sammendrag. Vi leser sammendraget. O for overskrifter. Vi leser overskriftene og den siste N, for NB-ord. Dette er nye og de viktige begrepene. De blir nøye forklart for at flest mulig skal være med. For å lese mer om BISON-overblikket, kan dere lese i lærerveiledningen til Zeppelin, læreverk i norsk. Framover vil jeg ta mer tak i underveis- og etterlesningsstrategier, men vi får gå et skritt av gangen.

H

torsdag 16. september 2010

Åpen vs lukket logg

Det har idag vært en lavmælt diskusjon blant studentene på LES 230-studiet om hvorvidt bloggene våre bør være lukket eller åpne for innsyn blant allmennheten. Jeg har valgt å ha en åpen blogg foreløpig. Dette fordi jeg tror at bloggen kan være en måte å ha et skole-hjemsamarbeid på. Foreldrene kan få denne adressen og med det se hva vi driver med, på skolen. Kanskje kan de til og med være med på å bidra til at undervisningen blir bedre ved å stille konstruktive spørsmål. Videre kan man treffe andre lærere det ute i verdensveven som har en interesse for lesing som kan bidra, og også kanksje få nye ideer til opplegg de kan bruke i sine klasserom.
Jeg tenker videre at hele poenget med blogg er at den skal være åpen...
Jeg har valgt å skrive at bloggen min foreløpig er åpen. Jeg ser at åpenheten kan være skummel med tanke på at elever og andre kan komme med usakligheter i kommentarfeltet, men jeg velger å tro at de ikke kommer til å gjøre det. Videre kan man i oppleggene komme til å skrive slik at enkeltelever blir gjenkjent. Dette blir det nå viktig for meg at jeg klarer å unngå.

Derfor velger jeg nå å si;
Verden, kom og les og bli opplyst!

H
Tekst og lesing går hand i hand. Likte godt trekanten til Anne, Innhold - bruk - form, som gir meg noe å tenke på. Alt for ofte tenker man innhold, men jaggu er det viktig å tenke på hvem som skal lese teksten (bruk) og hva slags tekst er det man skal skrive (form). Flott forelesning som kanskje kan ha åpnet noen øyne...

Dag 2

Idag skal vi lære mer om blogging. Blir spennende å se hvordan man faktisk blogger. Moro!!!

onsdag 15. september 2010

En start

Sitter på Rotvoll og hører på forelesing om hva lesing er. Dagens tekst er at lesing er:

Lesing=avkoding*forstålse*motivasjon.

Dette kommer jo i sterk kontrast til Stures tidligere forståelse, som sa at lesing er:


avkoding - forståelse - tolking - refleksjon

Må bare få sagt at dette bare er en test, og ikke endel av oppgave 2... Man må jo prøve...


H

Er leseundervisningen i norsk skole god nok?