Da var leseprosjektet over for denne gang, eller er det det? Det håper jeg ikke... Jeg ser at vi har klart å nå mange elever. Vi har elever som har lest sine første skjønnlitterære bøker, og som sier at det var moro. Det er liten tvil hos meg at det var valget av tema som var vinneren denne gang. Skrekk og gru var et tema som traff, og da spesielt guttene som vi har slitt med å finne litteratur til. Noen av guttene våre er så dårlige lesere at de har vært nødt å høre lydbøker. Dette har de gjort med stor iver og store hodetelefoner på ørene. Jeg mener jobben jeg og Ingrid gjorde i forkant av leseprosjektet, med å skaffe bøker betalte seg godt. Videre er det ikke tvil om at elevene liker godt stunder hvor de blir lest høyt for. Dette var også noe av det vi lyktes med. Oppstarten av prosjektet er noe jeg skal ta med meg til senere prosjekter.
Når vi kommer til loggskrivingen, vår underveisstrategi, er det endel vi kan endre på. Vår logg ble for fokusert på å finne fakta fra teksten, og for lite på å få frem elevenes egne tanker over det de hadde lest. Det ble rett og slett for mye lete og finne, og for lite refleksjon. Det at vi mente at elevene skulle skrive logg etter hver lesing ble også feil for noen. Vi opplevde at noen elever ikke ønsket å lese, fordi de visste at etter lesingen kom skriving, og det hadde de ikke lyst til. Vi rettet selvfølgelig opp dette problemet ved å la disse elevene slippe å skrive logg, men det bør ikke være en selvfølgelighet at etter lesing kommer skriving.
Når vi kommer til bokanmeldelsene er det en god ide å bruke som etterlesingsstrategi. Elevene må tenke gjennom hva boka handlet om, og og alle visste at anmeldelsen ville følge boka og dermed må innholdet i anmeldelsen bære riktig. Vi hadde som intensjon å la noen elever legge ut bokanmeldelser på nett gjennom blogg. Dette har vi rett og slett ikke fått tid til, men det er noe jeg vil prøve å få til i fremtiden.
Som en viktig del av vårt leseprosjekt har elevene skrevet egne historier i skrekksjangeren. Det har vært en uttrolig morsom opplevelse, og elevene har virkelig levd seg inn i rollen som forfattere. De har brukt synopsisene sine på en god måte og alle (i alle fall på min gruppe) har deltatt i skrivinga. Vi lurer på om vi skal sende inn disse tekstene til et forlag i håp om å få utgitt bok.
Jeg synes denne 14 dagersperioden har vært en suksess. Vi har fått elever til å lese. Det var vårt viktigste mål for perioden.
H
Jeg ser at du har skrevet 4 blogginnlegg i tilknytning til leseprosjektet, men kravet er 5 poster. Hvis du regner en tidligere post som den femte, vil jeg gjerne vite det.
SvarSlettGlem den forrige kommentaren. Jeg har presisert det i ITL:-)
SvarSlettBloggen din er oversiktlig og leservennlig. Når du nå skal oppsummere blogg- og leseprosjektet, vil jeg at du leser nøye hva som skal være innholdet i refleksjonsskrivet. Kanskje vil noen av punktene jeg nevner nedenfor være til hjelp:
SvarSlettHer skriver du at du har liten belegg for å knytte skriveglede og lesing sammen. Prøv å finne belegg i faglitteraturen for denne observasjonen.
Til denne bloggposten får du fyldige kommentarer med en del spørsmål, men du velger ikke å svare på dem i kommentartråden. I refleksjonsskrivet bør du presisere og karakterisere din rolle som kommentator i egen blogg og medstudentenes blogger. Hvordan kan du knytte din praksis til bloggens refleksjons- og kommunikasjonspotensial. For eksempel velger du å kommentere Ann-Elins første bloggpost helt på slutten av prosjektet. En noe uvanlig strategi når en blogg ellers kjennetegnes av at det nyeste ligger øverst. Her er det ikke et fasitsvar jeg er ute etter, men en presisering av deg som bloggkommentator. Bruk gjerne eksempler framedstudentenes blogger for å beskrive din kommentatorrolle. Hele diskusjonen kan du prøve å løfte ved å drøfte forholdet mellom lesing og skriving – ikke bare i klasserommet, men også for deg som bloggende lærer.
Du har valgt å ikke bruke mye teorihenvisninger i bloggpostene dine. Når du nå skal se tilbake på det du har gjort (les: refleksjonsskrivet), bør du kort vise til flere relevante pensumtekster. Dette gjelder både dine egne bloggposter og kommentarene du har gitt til dine medstudenter.
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlett